Om bloggaren

Från tidningsbud till offset-tryckare till journalist till utvecklare …

Svenåke Boström är namnet och jag ägnar 50 procent av min arbetstid åt uppdraget som medieutvecklare på Sundsvalls Tidning, för att sluta helt på ST i juli 2011. Övrig tid delar jag mellan uppdrag som föreläsare och konsult i den egna verksamheten Boström Design & Utveckling och ett liv som konstnär tillsammans med min sambo Katarina Dymarek under varumärket Art by 2 Hearts.

Jag har en bakgrund som reporter, redigerare, fotograf, nattchef och utbildningsansvarig. Den nuvarande tjänsten innebär mycket omvärldsbevakning, men främst diverse projekt för att utveckla våra produkter och samla in synpunkter från våra läsare och kunder.

Som projektledare var jag 1995 med och drog igång jobbet med ST:s webbpublicering, samtidigt som jag skapade min första webb för SND/S (Society for News Design / Scandinavia). Utvecklingen av den webben togs sedan över av Peter Björknäs, senare Martin Gradén och nu har Kartin Leitisstein Hansen, Köpenhamn ansvaret för sajten. Den rullade för övrigt 2-3 år innan moderorganisationen SND med säte i USA fick igång sin webbplats.

Ett av de projekt som pågått några år är framtidens tidning i elektronisk form. Därför kommer jag ständigt att återkomma till utvecklingen för det vi kallar e-papper. Alltså en form av elektronisk/digitalt ”papper”.

Innan jag hamnade i journalistiken hade jag jobbat ett antal år som offsettryckare, med andra ord lärt mig den tryckteknik som sedan slutet av 60-talet gäller för dagstidningstryck. Mitt första jobb i tidningsbranschen var emellertid när jag i de tidiga tonåren jobbade som tidningsbud i hemmakvarteren på Haga, solsidan av Sundsvall. För att några år senare, när jag fått körkort, säsongsjobba (mest sommar och vinter)  på distributionscentralen genom att köra tidningsbilen till Ånge. Första turerna gick redan på blytiden när utlastningsrampen var mot Trädgårdsgatan, till höger om nuvarande entrén.

Via Nerikes Allehanda och tidningen Dagen hamnade jag så småningom tillbaka i Sundsvall och då på ST. Först som redigerare, sedan nattchef och därefter med utvecklingsfrågor. Mest spännande var att ta tag i utvecklingen kring digital publicering. Det gjorde jag som projektledare för vår första webbsatsning ST online (numera ST.nu), med förstudier 1994 och projektstart 1995.

Jag har under min tid på Sundsvalls Tidning bloggat under rubriken Tidningsliv, en blogg som fortfarande finns kvar men inte uppdateras. Nu lägger jag allt krut på denna blogg istället.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s