Hur ska Humanisterna få stopp på TV4?

Joel Halldorf och Christer Sturmark debatterade, med Staffan Dopping som moderator.

”Det här är ingen debatt, det är ett samtal.” Det betonade moderatorn Staffan Dopping i inledningen av mötet mellan humanisten Christer Sturmark och teologen Joel Halldorf på ABF-huset i Stockholm i april 2017.

Jag har länge tyckt att det är märkligt att Humanisterna med en sådan emfas kämpar mot något de inte tror på. Förklaringen stod tydlig i det ovan nämnda samtalet. Man betraktar den egna rörelsen som en religion, eller livsåskådning, som man uttrycker det.

Att de på olika fronter bland annat kämpar för en konfessionsfri skola är allmänt känt. Då blir det intressant att se om man är konsekvent när det gäller ett eget engagemang i landets skolor. Om exempelvis kristna och muslimska skolor ska förbjudas påverka i eleverna i respektive lära under lektionstid, då måste ju detsamma gälla för Humanisternas dogmer.

En annan intressant fråga är hur de ska kunna få stopp på all religiös påverkan som sprids i alla sekulära medier. Tidningar som utan att tveka talar om änglavakt när personer överlevt på ett mirakulöst sätt.

För att inte tala om publikdragaren Let´s Dance i TV4. I programmet på skärtorsdagen fick deltagarna tillägna sin dans till en person som betytt mycket för dem. Två av dem ägnade sin dans åt personer som lämnat jordelivet.

Stina Wollter dansade för sin älskade syster Ylva. När Tilde de Paula Eby frågade henne om hon kände att hon hade med sig sin syster på dansgolvet svarade hon: ”Ja, absolut, det har ju varit hela grejen varför jag är med i Let´s Dance”.

”Arge snickaren” Anders Öfvergård valde att tillägna sin dans till bortgångne kompisen Janne. Av Tilde de Paula Eby fick Anders Öfvergård frågan ”Vad tror du Janne tänker nu när han tittar på er?” Svaret blev, ”Jag tror att han är jätteglad, och ännu gladare blev han när jag satte dansen”.

Angående det inledande citatet kom det från en debatt mellan humanisten Christer Sturmark och teologen Joel Halldorf på ABF-huset i Stockholm i april 2017. Jag satt själv med och lyssnade på debatten. Tidningen Dagen var också där och skrev ett referat som du kan läsa här: Blir samhället bättre eller sämre av sekulariseringen?

Annonser

Om Svenåke Boström

Författare, förläggare och grafisk designer.
Det här inlägget postades i livsåskådning, vardagsliv. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s