Vi mår sämre i öppna landskap

Sämst jobbar vi till ljudet av samtal ... (klipp ur Aftonbladet)

Sämst jobbar vi till ljudet av samtal … (klipp ur Aftonbladet)

Gång på gång hör jag vänner och bekanta som beklagar sig; ”Nu ska företaget rationalisera bort alla våra enskilda rum. Alla ska sitta i ett öppet landskap. Hur ska man kunna jobba effektivt då?”

Visst är det märkligt att ett antal kontors-landskaps-arkitekter år efter år kan driva på den här utvecklingen som bevisligen ger klart sämre produktion. Och då spelar det ingen roll om det är på en tidningsredaktion, ett säljteam eller någon offentlig institution. Effekten är ändå alltid densamma, folk mår dåligt och resultaten blir sämre.

Det här är ju något som alla drabbade känner av redan vid introduktionen av det nya öppna landskapet. Och allt eftersom tiden går så ökar stressen och frustrationen över att inte kunna vara effektiv och göra ett bra jobb.

Jag minns hur det var på säljavdelningen på Sundsvalls Tidning när jag jobbade i företaget. Där stuvade man om gång på gång. När man bytt till öppet landskap gick det inte länge förrän man fick sätta upp skärmar mellan arbetsplatserna. Men eftersom lokalen i övrigt inte var anpassad med dämpande material så blev det inte bättre.

När ska sunt förnuft få börja gälla?
Var finns facket när folk som bäst behöver dem?
Eller när ska forskarnas resultat få något genomslag?

I våras publicerades resultaten från den senaste studien i ämnet. Studien har genomförts av Seddigh, A., Berntsson, E., Bodin Danielsson, C., & Westerlund, H. (2014) och den första artikeln i ämnet heter Concentration requirements modify the effects of office type on health and productivity. Journal of Environmental Psychology, 38, 167-174.

Där beskriver man utfallet bland annat så här:

 • Nivåer av både distraktion och kognitiv stress ökar i relation till hur stort det öppna kontorslandskapet är, men denna skillnad är marginell. De största skillnaderna hittar vi mellan individuella kontorsrum och öppna kontorslandskap.

Originalartikeln  finns på www.sciencedirect.com

– Vi ser en tendens att företag väljer att tillämpa öppna kontorslandskap framför egna rum, trots att de inte har särskilt mycket vetenskapligt underlag för vilken kontorstyp de ska välja, berättar Aram Seddigh som är doktorand vid Stressforskningsinstitutet och en av de som arbetat med studien. (Källa: Stressforskningsinstitutet, Stockholms Universitet).

Ni som tror att ett öppet kontorslandskap är bra för kreativitet och produktion kan även läsa dessa artiklar:

Sämre arbetsmiljö i öppna kontorslandskap (SVT Nyheter, 14 april 2014).

Forskare sågar öppna kontorslandskap (DN 13 jan. 2009).

Sämst trivsel i öppna kontor (SvD 20 sept. 2012)

Kontorslandskapets förbannelse (Psykologifabriken okt. 2012)

Lösa svåra arbetsuppgifter i kontorslandskap kan ge minnesproblem. (Arbetsmiljöforskning.se maj 2014)

En och annan blir så frustrerad att man säger upp sig, trots ett intressant och välbetalt jobb:
”Landskap – det har jag suttit färdigt i” – sa min bekant och sa upp sig från sitt statusfyllda och välbetalda arbete. Hen jobbade på ett departement, som sakkunnig åt en minister, när det bestämdes att de skulle byta till öppet kontorslandskap. ”Det är hopplöst att sitta i landskap när man har koncentrationskrävande arbetsuppgifter”, var hens sammanfattande kommentar. (Källa: unionenopinion.se april 2014)

Jeanna skriver på sin blogg: Jag är helt enkelt så trött efter jobbet (hello kontorslandskap! Suger hjärnan ur huvudet på en) att jag väljer att missa mycket roligt som pågår.

Och en av hennes läsare kommenterar: Jobbar i kontorslandskap dagligen och det är verkligen ”surrigt” och energisugande, även om man just där och då inte tänker så mycket på det (inte jag i alla fall). Det märks mest senare på dagen.

Einar på radiostationen Averroes skriver också om det förhatliga kontorslandskapet Tystnad! Tagning!
Han skriver bland annat: ”Ett belysande exempel är den modell som blivit förhärskande och gäller kontorslandskap, det finns numer studier gjorda där det visar sig att 25% av arbetstiden går förlorad beroende på att man sitter och lyssnar på vad andra säger, 25% en fjärde-dels arbetsdag är lika med 2 timmar det blir många på 1 år bara på en anställd.”

Produktivitetsbloggen skriver bland annat: ”Kontorslandskap blir allt vanligare på många arbetsplatser, t ex banker, finansföretag och statliga myndigheter. Men missnöjet bland många är stort och hela 44 procent av de som arbetar i öppna kontorslandskap har sällan eller aldrig möjlighet att arbeta ostört. Nästan varannan som jobbar i landskap upplever att de inte kan prata ostört i telefon. Det visar en undersökning som Vasakronan gjort.”

Läs mer här:
Fem tips för att överleva i ett kontorslandskap.

Annonser

Om Svenåke Boström

Författare, förläggare och grafisk designer.
Det här inlägget postades i miljöfrågor, vardagsliv och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vi mår sämre i öppna landskap

 1. Hej!
  Roligt att du hittat till Produktivitetsbloggen! Hoppas du hittar mer matnyttigt hos oss.
  / Johannes
  Redaktör Produktivitetsbloggen

  Gilla

 2. Ping: Hjärnkoll på skolan – och kontorslandskapet | Boströms Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s