Rätt arbetsmiljö gör dig smartare

Såg ett intressant program på SVT nyligen, ”Rummet formar dig”, som finns på SVT Play fram till den 4 februari. Det är inte enbart så att en stimulerande miljö gör dig mer kreativ, det gör dig också smartare. Om du vistas i en miljö som påverkar dig positivt så utvecklas din hjärna.

Ett slående exempel från programmet var skolan där korridorbråk mellan elever minskade med 90 procent och där skadegörelsen minskade drastiskt. Inte ett enda av de nya elevskåpen hade förstörts fem år efter att skolan byggdes om med en arkitekts hjälp. En arkitekt som förstod vad som behövde göras i en grå, trist, skola med smala korridorer och miljöer som var föga stimulerande.

En annan företeelse som fick sämsta tänkbara betyg i programmet var de allt vanligare kontorslandskapen. Här kunde man med vetenskapliga metoder direkt visa det som många anställda sedan länge förstått – i ett kontorslandskap sjunker produktiviteten, för att inte tala om kreativiteten.

Det får mig att tänka på en annan miljö som också direkt påverkar kreativiteten. Nämligen din och min datormiljö. Det var länge sedan som jag valde att så gott som uteslutande jobba i Apples Macintosh. Inte enbart för att de har de snyggast designade datorerna, utan också det snyggaste användargränssnittet. Visst, Microsofts Windows försöker alltid kopiera, men ligger hela tiden steget efter. Det är naturligtvis inte en slump att reklambyråer och många framstående medieföretag väljer datorer från Apple. Liksom skolor som insett att med Macar i klassrummen så får man ett bättre resultat, p g a en mer stimulerande miljö och mindre teknikstrul.

Klassisk Apple-design

Klassisk Apple-design

Men tillbaka till SVT-programmet. Skolan som togs som exempel var efter ombyggnaden fylld med harmoniska färger och varierande färger på olika våningar. En varierad design av rum och möbler. Borta var en trist miljö i grått och beige. Många av idéerna dömdes ut på förväg, men man genomförde dem ändå, med mycket gott resultat.

Den första stora byggnaden i England med ett kontorslandskap var Willis Building i Ipswich, byggd 1975 och ritad av den unge arkitekten Norman Foster. Det ironiska är att den var byggd på ett helt annat sätt än de tusentals kontorslandskap som sedan växter fram. Här sprakade det av färg och byggnaden innehöll bland annat en takterass med lunchmatsal och en simhall. Men arbetsplatserna var de små bås som sedan blev standard i de flesta kontorslandskap. En förödande miljö för produktivitet och kreativitet – vilket visas i programmet.

I programmet redovisas också ett experiment med möss, som har en hjärna med samma konstruktion som en människohjärna. Där beskrivs hur hjärnan utvecklas hos de möss som får leva i en kreativ miljö, där färg och form gör dem mer aktiva. Hjärnan utvecklas på ett sätt som gör dem smartare.

Londonskolan i reportaget, som varit en riktig problemskola, visade att teorin kring hjärnans utveckling stämmer. På bara några år fyrdubblades antalet elever som klarade studiemålen,  och antalet avstängningar minskade från omkring 280 om året till nästan noll.

Ett exempel från näringslivet är ett finansbolag som skrotade det traditionella kontorslandskapet och byggde ett kontor enligt liknande principer som i den nyss nämnd skolan. I det företaget ökade produktiviteten med 20 procent. Några som verkligen förstått detta är Google, ett företag som är helt beroende av ständigt nya kreativa lösningar för att utvecklas. Här kan du se några bilder från deras kontor i Dublin.

interior-pictures-3

Välj den arbetsmiljö som passart dig, tycker Google.

Annonser

Om Svenåke Boström

Författare, förläggare och grafisk designer.
Det här inlägget postades i datorer, internet, miljöfrågor, vardagsliv och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rätt arbetsmiljö gör dig smartare

  1. Ping: Hjärnkoll på skolan – och kontorslandskapet | Boströms Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s