Poynter redovisar studie kring surfplattor

[snd cleveland 2012, 7]

Studien visar vilken typ av design som läsarna uppskattar mest.

SND-kongressen i Cleveland, Ohio, dominerades som jag tidigare nämnt av den digitala publiceringen. Designgurun Mario Garcia var naturligtvis på plats och han avslöjade en del detaljer ur en rapport kring ögonrörelsestudier (Eye Track Report) kring surfplattor, som publiceras nu på fredag 19 oktober av Poynter Institute, (se nedan).

Garcias föreläsning handlade helt om utvecklingen för surplattor med fokus på iPad. Han konstaterade att det i dagsläget finns 85 miljoner iPads på marknaden och 125 miljoner från ett antal andra företag.

Några slutsatser från den nämnda studien från Poynter Institute när det gäller surfplattor är att läsarna stannar till och ägnar mycket tid åt bildgallerier och videoinslag. Man läser hellre i landskapsformat än vertikalt (porträttformat). En efterfrågad tjänst från nyhetsmedierna är en så kallad newsticker, en liten textremsa där senaste nytt rullar hela tiden.

Att många ser på tv samtidigt som man använder sin surfplatta kommer knappast som någon överraskning. Inte heller att läsning på platta är mer ”tillbakalutad”, alltså mer avslappnad än läsning på datorn. De flesta använder sin platta mest efter 18.00.

Här på Poynters webbplats finns en mycket bra sammanfattning.

Hela resultatet av studien kommer att presenteras på en konferens på Northwestern’s Medill School of Journalism på torsdag och fredag. Presentationen kommer att sändas via nätet och börjar 9 a.m. CST på fredag.  Friday’s sessions streamed live here.

Om Svenåke Boström

Works with; media development, graphic design, photo and art.
Det här inlägget postades i datorer, internet, nyhetsdesign, tidningsliv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s