Centraliserad sidproduktion har nått långt i USA

[snd cleveland 2012, 5]

På ett flertal platser i USA har det de senaste åren vuxit fram produktionsenheter (studios), som hanterar sidproduktionen för ett flertal tidningar på varje plats. SND (Society for News Design), som arrangerar olika typer av utbildning för visuell journalistik publicerade under kongressen i Cleveland en rapport kring detta kallad ”State of Centralized Design”.

SND och de medarbetare som skrivit rapporten, vill gärna inta en neutral ställning kring om centraliseringen i sig är bra eller dålig. Men det märks att rapporten tillkommit därför att man känner en stor oro över en utveckling där den visuella journalistiken kan komma att ta flera steg tillbaka.
Istället för att komma med kritik mot utvecklingen som sådan, en utveckling som är svår att stoppa, så vill föreningen istället skapa en dialog för att stödja sina medlemmar och de företag där de jobbar. Kanske genom nya utbildningar.

Utan tvekan har SND med sina seminarier och kurser under många år bidragit till att höja kvaliteten på den visuella journalistiken. Nu redovisar man ett material där det framgår att både nyhetsredigering, bildjournalistik och arbetet med informationsgrafik hos vissa tidningar hamnar på undantag. Det är utan tvekan ett fatalt misstag.

De element som i någon mån skulle kunna locka yngre läsare är just en bättre bildjournalistik, bättre layout och framför allt en bra nyhetsgrafik. Det finns i rapportens slutsatser en uttalad oro för nyhetsgrafiken plats i tidningarna. Man konstaterar att den lokala nyhetsgrafiken inte går att flytta till andra orter på samma sätt som man flyttar sidproduktionen. Man tappar det lokala perspektivet på samma sätt som svenska tidningar som centraliserat annonsproduktionen tappat den lokala förankringen och direktkontakten med annonskunderna. Resultatet av detta borde varit lätt att förutse.

Läs hela SND rapporten eller ladda ner den här:
http://design-centers.snd.org/

Om Svenåke Boström

Works with; media development, graphic design, photo and art.
Det här inlägget postades i grafisk design, journalistik, nyhetsdesign, tidningsdesign, tidningsliv och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s