En tidning i svart-vitt – en säker succé

Retro-design, Sundsvalls Nyheter

Retro-design, Sundsvalls Nyheter september 2012.

Den här tidningen, som ges ut en gång om året, är en säker succé. En tidning i retro-design.
Det är fjärde året på raken som vi i Sundsvall arrangerar ”Stenstansdagarna”. En historisk stadsfestival som tar avstamp i den unika stadskärna som växte upp efter Sundsvallsbranden 1888.

Själv har jag suttit med i projektgruppen för Stenstansdagarna sedan starten och en av mina första idéer var att göra en tidning med gammaldags design. En tidning som skulle påminna om hur tidningarna såg ut kring förra sekelskiftet. Tryckt enbart i svart förstås eftersom färg i tidningarna kom en bra bit in på 1900-talet.

Idén mottogs med stor entusiasm från alla medverkande. En del annonsörer hakade på och tyckte det var en kul idé, att få göra lite ”gammaldags” annonser. De första två åren (2009 och 2010) gjordes ”Stenstanstidningen” av Sundsvalls Tidning, då i det gamla stora formatet som på fackspråk kallas broadsheet. Det format som många tidningar övergav 2004 och 2005.

Förra året (2011) hoppade ST av projektet och då gick bollen till Sundsvalls Nyheter. Eftersom det på 1800-talet även fanns en tidning som hette Sundsvalls Nyheter blev det naturligt att använda sig av den som mall för 2011 års upplaga av Stenstanstidningen. Därför blev formatet tabloid, som förlagan.

Tidningen med ett utseende som inspirerats av tidningarna kring förra sekelskiftet blev en succé från första året. Gammal som ung gillade att läsa om Sundsvall som det var förr och tyckte att retro-locken var kul.

Innehållet är hälften historiska artiklar kring Sundsvall och resten en mix av vad som kommer att hända under Stenstansdagarna. Naturligtvis också hela programmet för den historiska stadsfestivalen, samt en och annan tävling.

En nyhet för året är en tävling som utgår från gamla fotografier från Sundsvall. Den tävlingen har gått som stående inslag i den ordinarie tidningen, Sundsvalls Nyheter, några veckor innan Stenstansdagarna. Lista ut var bilden är tagen och mms:a eller mejla in en bild från samma plats.

Här kan du ladda hem hela Stenstanstidningen som pdf 6,9 Mb (16 sidor tabloid).

Tävling med gamla foton i ordinarie Sundsvalls Nyheter

Tävling med gamla foton i ordinarie Sundsvalls Nyheter.

Om Svenåke Boström

Works with; media development, graphic design, photo and art.
Det här inlägget postades i grafisk design, journalistik, Stenstan, Sundsvall, tidningsdesign, tidningsliv och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s