Apple gör det igen …

  • IT-trenden i medieföretagen.
  • Revolution i skolorna.
  • Apple slår alla förväntningar.
  • Mac populärt bland it-chefer.

För några år sedan höll det på att skapas en trend på medieföretagen när det gäller datorplattform. Några tidningar började med att avisera att man skulle slänga ut alla Macar och satsa enbart på Windows.

Nu blev det aldrig någon fart i det där utbytet, till lycka för medarbetarna i företagen. De flesta it-ansvariga upptäckte ihåligheten i resonemanget när det gällde kostnader och eventuella vinster. Nu är trenden den motsatta. Fler och fler ökar sin andel av Macar, eftersom man upptäckt att det är det som sparar pengar.

När Windowsförespråkarna härjade som mest använde man ofta argumentet att Apples datorer var dyrare. De som gjorde riktiga ROI-kalkylker (Return of investment), såg snabbt att den högre kostnaden för Macarna tjänades in många gånger om på lägre supportkostnader, lägre utbildningskostnader, bättre säkerhet, stabilare driftsäkerhet och längre livstid på datorerna.
Dessutom insåg medieföretagen att det fanns program som behövdes och som enbart fanns för Mac.

Ett bra exempel på detta är tidningsjätten Schibsted som har fyra gånger fler Macar än pc, men låter ändå Windows bestämma spelreglerna i nätverket. Trots det lyckas man hålla driften slimmad och effektiv. TechWord skriver om detta här.

På den tiden jag slogs för att behålla Macarna på Sundsvalls Tidning sa vår dåvarande it-chef att ”Apple kommer snart att vara borta från marknaden”. Trots att vi försökte övertyga med alla möjliga argument och fakta så var det inget som bet. Att hans förutsägelse bara var nys visade sig snart och har bara blivit mer och mer löjligt när man ser till utvecklingen de senaste åren.

Att den här utvecklingen är kopplad till Apples framgångar med iPhone och iPad är det ingen tvekan om. Till och med Windowsfanatikerna som styr utvecklingen inom Mittmediakoncernen har tvingats backa från sin Applefobi och släppt in både iPhone, iPad och en och annan Mac.

Här nedan är de senaste exemplen på Apples framgångar.

Maximac.se visar den senate utvecklingen för Apples aktie

Maximac.se visar den senaste utvecklingen för Apples aktie

Här en artikel i samma ämne från SVT: Apple slår alla förväntningar

Ett annat exempel på Apples framgångar är det nya konceptet för skolor. Något som vissa tidningar beskrivit som en revolution i skolorna.

Se Apples presentation av det nya konceptet för läroböcker. Om det här slår igenom kan det verkligen bli en revolution i skolvärden. Och det bästa är att verktyget för att skapa läroböcker för den här nya applikationen är helt gratis.

Mac eller pc? Fem IT-chefer svarar:

Var nionde såld persondator senaste kvartalet var en Apple. Men bland de CIO:er vi frågat är Macen betydligt populärare än så! Läs artikeln på idg.se.

Så får du Mac att trivas på jobbet (TechWorld).
Från uträknad underdog till världens främsta it-företag – Apple har gjort en rejäl resa det senaste årtiondet. Allt oftare dyker Mac- och IOS-enheter upp även på företagssidan.

Som avslutning en liten rolig Mac-historia från Clas Magnusson från Thailand:
Claes Magnusson om Mac som glädjekälla.

… och snart närmar sig öppningen av den första Apple Store i Sverige. Kanske det sker samtidigt som lanseringen av iPad 3?

Om Svenåke Boström

Works with; media development, graphic design, photo and art.
Det här inlägget postades i datorer, operativsystem och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s