SND STL #4 Sammanfattning: Entusiasm trots stor kris i tidningsbranschen

[Först publicerad i Medievärlden]

Det är kris i tidningsbranschen!
Idéerna flödar i tidningsbranschen!

Två motsägelsefulla påståenden, men dock sanna. Det kan man konstatera efter tre dagar på årets SND-konferens. Krisen lyser igenom lång väg, men där kreativa människor möts, de som fortfarande har hopp, där flödar också idéerna. Vad är det man brukar säga: ”Nöden är uppfinningarnas moder.”

SND (Society for News Design) har haft sin årliga konferens, den här gången i St Louis, Missouri, USA. Årets konferens lockade bara 350 deltagare. Visserligen mer än fjolårets bottennotering på 330 deltagare (den sämsta sedan 1984), men tidigare har deltagarantalet legat på 500 – 700 personer. Toppnoteringen är från 1997 i San Diego, Californien, med 865 deltagare.

Att det är kris i tidningsbranschen, det syns inte enbart på det relativt låga antalet deltagare, det märks även i föreläsningarna. Jag säger tidningsbranschen – för när det gäller de digitala kanalerna finns en stark utveckling och många idéer. Problemet är bara att tidningsföretagen ofta håller kvar vid gamla affärsmodeller som inte håller längre. Pappersupplagorna sjunker och därmed lönsamheten. Nedskärningarna drabbar den ena tidningen efter den andra.

Bland föreläsarna fanns 2-3 personer som siktade in sig på att coacha för personlig utveckling, till och med uppmanade åhörarna att satsa sina idéer och sin kreativitet i andra branscher. I år handlade det inte så mycket om redesign av tidningar och webbsidor (befriande lite av sånt faktiskt), nej mer om att ta till vara på egna utvecklingsidéer. ”Satsa på något du älskar att gör, då kan det aldrig gå fel. Och vänta inte på att du ska få sparken, gör det nu!” sa Charles Apple som pratade under rubriken ”Reinvent yourself, reinvent the world”.

Visst fanns det även utblickar till det som händer när det gäller tidningsdesign i världen. Danske Lars Pryds berättade om magasinsutvecklingen i Skandinavien: In cold Scandinavia Magazines are hot.”

Från Kina fick vi en intressant inblick i hur de fria tidningarna lyckas överleva sida vid sida med de partistyrda tidningarna. Qingiun Zhang, visuell redaktör på the Liaoning Daily beskrev ett designprojekt som skulle märkas, under tigerns år. Ett projekt som blev mer än enbart design, det kom lika mycket att handla om utvecklingen av hela tidningen och journalistiken. The Liaoning Daily var en av de tre tidningar som tilldelades Guld i årets designtävling, just för jobbet med Tigerns år. Läs mer om detta här.

Men tidningsbranschen fick också handfasta råd för att rädda framtiden:

Var inte så tråkiga och överdrivet seriösa! ”Have more fun!” Det var budskapet till tidningarnas nyhetsredaktioner, från Tim Harrower. Mest känd för att ha skrivit ”The handbook for newspapers designers”.

På många redaktioner är ”fun” en svordom. ”Have more FUN, give the readers more fun,” var hans budskap för att rädda kvar och locka nya läsare. Han gav ett antal exempel på annorlunda designlösningar och hur man kan trolla till innehållet eller skapa element som får läsaren att stanna upp. Det där som blir mer än en klackspark, mer en snackis som gör att man inte vill missa tidningen nästa dag”.

Fotnot: SND-konferensen i San Diego 1997, som nämns i ingressen, var den konferens då jag själv valdes in i SND-stuyrelsen.

Om Svenåke Boström

Works with; media development, graphic design, photo and art.
Det här inlägget postades i internet, nyhetsdesign, tidningsdesign, tidningsliv och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s