Exklusivt frukostmöte i Sundsvall: Historien om Metro

Pelle Andersson berättade om processen med Metro - från idé till succé.

Pelle Andersson berättade om processen med Metro - från idé till succé.

”Det här är första föreläsningen jag håller om Metro”. Det sa Pelle Andersson till publiken på frukostföreläsningen på First Hotel Strand i Sundsvall. Sedan berättade han hur idén till Metro föddes. Det skedde redan när han gick på journalisthögskolan i Stockholm. Det var där han fick klart för sig att distributionskostnaden motsvarades ungefär av prenumerationsintäkterna.

”Men då kanske man kan dela ut tidningen gratis och låta annonserna finansiera tidningen”, föreslog Pelle. Något som föreläsaren skrattande avfärdade som en tokig idé(!).

Pelle bar dock idén med sig några år till dess han samlade tre av sina vänner och startade projektet som skulle leda fram till en av världens mest spridda tidningar, som kom med sitt första nummer i februari 1995.

Om tankar och filosofi bakom Metro och hur tidningen påverkat läsandet både i Sverige och andra länder berättade Pelle Andersson. Han förklarade också varför den affärsmodellen har större chans att överleva än de traditionella prenumererade tidningarna.

Frukostföreläsningen arrangerades av Design Sundsvall och Sundsvalls Nyheter. Både talaren och vi som arrangörer fick många uppskattande ord efteråt från deltagare som tyckte att det var en intressant föreläsning och ett trevligt arrangemang.

Numera ägnar sig Pelle helt och hållet åt jobbet med designbyrån A4. En framgångsrik designbyrå med 15 medarbetare och säte mitt i Stockholm. På A4:s webbplats kan du själv läsa hela historien om Metro.

Fler frukostmöten på intressanta tema kommer att hållas i Sundsvall framöver. Mer om det kan du läsa på designsundsvall.se/

Intressant föreläsning, sa deltagarna.

Intressant föreläsning, sa deltagarna.

Om Svenåke Boström

Works with; media development, graphic design, photo and art.
Det här inlägget postades i grafisk design, nyhetsdesign, Sundsvall, tidningsdesign, tidningsliv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Exklusivt frukostmöte i Sundsvall: Historien om Metro

  1. Ping: Du har två sekunder på dig … | Bilder från förr och nu – och mycket mer …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s