Den sista tryckpressen? [Uppbrott 5]

Med ständigt sjunkande upplagor på dagstidningar på papper så är det svårt att tro att det blir så många fler tryckpressar av den här storleken i framtiden. Jag pratar naturligtvis om Mittmedia Prints nya tryckpress i Birsta utanför Sundsvall. Även om just den här typen av tryckpress är den som har möjlighet att överleva länge än. Den kan nämligen trycka morgondagens dagstidning – i magasinsformat på glättat papper, (mer om det senare).

När man varit en del av Sundsvalls Tidnings utveckling sedan mitten på 80-talet så gick det ju inte att missa detta tillfälle. Utrullningen av nya ST i Sveriges modernaste dagstidningspress. Särskilt som jag minns de spännande timmarna när ST bytte press förra gången – 1969. Jo, jag var faktiskt med redan då, när Sundsvalls Tidning gick över till offset.

Då hade jag nytaget körkort och jobbade extra som chaufför på ”Ångebilen”, en av de två distributionsbilar som först lämnade Sundsvall med färska tidningar varje natt.

Den gången var förseningen jämfört med ordinarie tryckstart inte mindre än fyra timmar. Följden blev att en stor del av abonnenterna inte fick premiärnumret den gången. I alla fall inte till morgonkaffet.

Reinart Bergsten, platschef på det nya tryckeriet suckar när jag påminner honom. Han var också med vid det tillfället, då man inte alls var lika väl förberedda som nu. Problemet då var att teknikstrulet fortsatte i flera veckor, minns Reinart.

Nu har man haft både svångrem och hängslen. Tryckstarten var satt till 2,5 timmar tidigare än normalt och tryckeriet i Ö-vik stod stand by. Dessutom fanns all upptänklig support på plats, både från tryckpressleverantören (KBA) och leverantören av packsalen (Ferag) och en massa extrapersonal från MittMedia Print. Och det behövdes. Det blev ingen försening på fyra timmar, men nog tog det lite längre tid än beräknat innan pressarna rullade.

Det var många ovana händer som hanterade tryckpressen. Och när pressen rullade för fullt så strulade maskinen som ska trycka etiketter på tidningsbuntarna. Med minst en halvtimmes försening som följd. Men tidningen kom ut i tid och de flesta läsarna var nöjda.

Lika fascinerande som den nya tryckpressen var packsalen med 340 meter banor som bar tidningarna kors och tvärs genom den stora hallen. Följ tidningarnas väg från pressen till distributionen på den här videon:

När man levt med den gamla tryckpressen i ett antal år finns andra intressanta skillnader. Som exempelvis hur man monterar tryckplåtarna. Medan den första delen trycks laddas plåtarna för del 2 i kassetter och vid tryckstart för nästa del så spottas de använda plåtarna ut och de nya laddas automatiskt på tryckcylindrarna.

Plåtarna till del 2 laddas under tiden första delen trycks.

Plåtarna till del 2 laddas under tiden första delen trycks.

Vad är det då som gör att jag tror att just den här pressen har möjlighet att överleva en bra bit in i framtiden. Jo, därför att den lika väl kan trycka glättade magasin ända ner till A4-format. Och där ligger dagstidningarnas, eller ska vi säga nyhetstidningarnas framtid. Många tidningar kommer att tvingas gå över till utgivning färre dagar och vissa till att bli nyhetsmagasin som publiceras i veckoslutet. Med en helt annan design än nuvarande dagstidningar och naturligtvis på glättat papper.
Läs om ett exempel på en framtidstidning och Vilka tidningar finns kvar år 2020?

Hur den nya ST ser ut? Den kan du bläddra i här.

(Jag hade ju annonserat ett annat ämne för denna publicering, men det kommer senare).

Om Svenåke Boström

Works with; media development, graphic design, photo and art.
Det här inlägget postades i grafisk design, nyhetsdesign, tidningsdesign, tidningsliv och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s