– Riksdagsvalet som tog tidningarna in i framtiden [Uppbrott 4]

[Uppbrott 4]
[Uppdaterad 2011-03-29; 13:39]

Riksdagsvalet 1994 var det som tog de svenska tidningarna in i den nya digitala världen. För första gången meddelade nämlingen Riksskatteverket att man skulle leverera valresultatet via e-post. På det sättet tvingades tidningarna in den nya digitala världen. Ett fungerande e-postsystem var ett måste och nästa steg blev egna webbsidor.

Eftersom jag redan tidigare på året börjat skissa på min första webbsida* så hade jag naturligtvis även börjat använda epost. Snabbt skaffade vi ett bra epostsystem som lätt kunde ta emot det aviserade valresultatet. Samtidigt registrerade jag vår första domänadress http://www.st.se. En adress som senare tyvärr slarvades bort när vi för säkerhets skull även registrerade http://www.sundsvallstidning.se, som senare blev http://www.stonline.se för att till slut landa i www.st.nu.

Men åter till riksdagsvalet.
Leveransen av valresultatet gick som en dans. Ja, i stort sett. Det var väl några valdistrikt som hade lite problem med de nya rutinerna. Men förutsättningarna var ändå relativt goda. Att jämföra med föregående val när allt kom via fax och leveransen till radaktionerna var allt annat än perfekt.

På ST hade vi förberett oss på att via sofistikerade funktioner i vårt layoutprogram Quark Xpress skapa snygg grafik som lätt beskrev valresultatet, både i riks-, landstings-, och komunvalet.

Det viktiga var ändå att vi var med i den nya tekniken och det nya medielandskapet. Vi hade epost och en egen url (webbadress) och två år senare var vår första webbplats klar för publicering.

Det hade naturligtvis föregåtts av en ordentlig utredning. Kollegan i Östersund, Östersunds Posten, hade hunnit före med ett publiceringssystem som kallades BBS (Bulletin Board System). Själv hade jag under dom här åren förmånen att få åka till USA 3-4 gånger per år i mitt uppdrag för SND (Society for News Design). Studiebesök på ett antal tidningar samt hos några välkända företag i Silicon Valley visade snabbt vad som var framtiden. Därför klev vi in på internetarenan via webbpublicering. Först bland tidningskollegorna med webbpublicering var Aftonbladet som  redan 1993 drog igång en webbsatsning. Läs lite om bakgrunden i Medievärldens artikel om Mark Comerford som tillsammans med Bosse Hedin och Torbjörn Lindskog övertalade AB att satsa på webben. Vill minnas att även Jocke Jardenberg hade ett finger med i spelet när det var dags för publicering – rätta mig om jag har fel.

ST var inte först den här gången, men i ett avseende var vi först och avvek från vad andra gjorde. Vi tog nämligen betalt. På den tiden, när internet var nytt skapade vi ett paket med internetabonnemang och abonnemang på ST Online. Då i ett samarbete med först Telia och IBM, senare med Internet 5 i Härnösand. Men betallinjen var vi tvugna att ge upp efter några år, när alla andra tidningar publicerade sitt innehåll gratis.

STs första webbplats, ST Online.

STs första webbplats, ST Online.

ST Online erbjöd även ett internetabonnemang.

ST Online erbjöd även ett internetabonnemang.

* Den första webben jag skapade var för SNDS (Society for News Design Scandinavia), numera administrerad av huvudkontoret i Danmark, http://www.snds.org/. Den första webbplatsen var publicerad på ett webbhotell i Sundsvall, nämligen Swedish Connection.

[Uppdatering]

Jo jag minns rätt om Jocke Jardenberg, så här kommenterar han det:
Jajamensan. Här är (typ) nyheter.aftonbladet.se 😉

Här är före och efter.

Sidenote: här är kepsen som Claes och jag satte ihop till paf efter valet
Vi var på mottagande sida, och han satt med swipnet-gänget på sändande sida. Och vi hade rätt om den där buggen 😉

Så långt Jocke. Vi kan väl för jämförelsens skull även visa hur Svenskan såg ut vid samma tid. Att de valt samma typ av grafisk illustration.

Nästa avsnitt: Blocket var inget hot.

Om Svenåke Boström

Works with; media development, graphic design, photo and art.
Det här inlägget postades i datorer, internet, nyhetsdesign, tidningsliv och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till – Riksdagsvalet som tog tidningarna in i framtiden [Uppbrott 4]

 1. Ja, just det. Naturligtvis var Claes Magnusson (http://facebook.com/claes.magnusson) med också på den här pionjärtiden. Så här skriver han i en kommentar på Facebook:

  Claes Magnusson
  Haha, minns det där. Det var faktiskt Jocke och jag och några till som byggde första nyhetslösningen för Aftonbladet, tyvärr låg den på – om jag minns rätt – nyheter.aftonbladet.se – vilket gör att den i princip inte finns sparad någonstans…, eller vad säger Joakim Jardenberg?

  Jag minns våra diskussioner med tidningarna vid det tillfället. Vi slogs för att våga lägga ut nyheterna direkt på förstasidan. Men alla hade fått för sig att först skulle läsaren vänta en kvart på att en ”splash” skulle läsas in, ofta med en lokal bild från trakten och texten ”Välkommen till tidningen x, klicka här för att gå vidare”. Därefter skulle man komma till en innehållssida, SvD hade exempelvis en vägskylt med ett tiotal olika riktningar man kunde klicka på, tidningens historia och sånt. En av dessa var ”Nyheter”. Kanske. Men det var inte högre viktat än ”Om vår styrelse” eller andra alternativ som idag vore otänkbara.

  Jag minns de diskussioner vi hade med Bosse Hedin på Aftonbladet och att han var den förste och ende som sa – ”ja, vad tusan, låt oss lägga ut allt som en stor löpsedel på förstasidan”. Vad jag känner till var Bosse den som först insåg detta.

  MacMeckarna byggde just för valresultaten och dessa ändamål de första ”internet toolbox” som jag tror ett fyrtiotal dagstidningar köpte. Redan då var det en egen linuxserver med email och webb (plus DHCP, DNS, NNTP och sådant magiskt) samt uppkoppling via (oftast) fast lina från Tele2.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s