Bra design är bra affärer

Visuell design

Dagstidningsdesignen måste bli mer visuell.

När vi på Sundsvalls Tidning för några år sedan lät några gymnasieelever på medieprogrammet designa morgondagens dagstidning så fick vi något som totalt skilde sig från befintliga dagstidningar. Det visuella språket var fängslande och annorlunda.

Med tanke på det nuvarande fragmenterade medielandskapet finns det all anledning att diskutera hur journalistiken ska utvecklas och förändras, men första steget är att skapa produkter som är verkligt lockande. Det är här vi måste utveckla, inte enbart den visuella journalistiken (nyhetsgrafik, bild, film och presentationsteknik), utan hela det visuella intrycket.

Den 7 april leder jag en kurs hos Mediamentorerna på temat ”Bra design är bra affärer”. Då kommer det inte att handla om att slipa lite här och där på formen, utan att få en kick till radikalt nytänkande.

När upplagorna för dagspressen är stadigt fallande i Europa och Nordamerika så finns det några lysande undantag. Det är medieföretag som tagit helt nya grepp. Där ska vi hämta inspiration och tillsammans experimentera med ett nytt formspråk.

Ur innehållet:

– Vår visuella värld, det gäller att sticka ut!

– Förmedla en känsla – kittla fantasin.

– Du har 1 sekund på dig att fånga läsarens uppmärksamhet.

Kursen är en heldag, där eftermiddagen ägnas åt praktiska övningar som inspirerar och lockar fram de kreativa talangerna hos dig och dina medarbetare. Skapa rätt design för din produkt och undvik fallgroparna.

Missa inte heller årets mest spännande konferens ”Make a difference” med fokus på tidningsdesign och utveckling, www.snds.org/Stockholm2011/

Om Svenåke Boström

Works with; media development, graphic design, photo and art.
Det här inlägget postades i grafisk design, nyhetsdesign, tidningsdesign och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s