En mer levande stad

Som sundsvallsbo av födsel och ohejdad vana måste man ibland engagera sig i sin stad. Det har jag gjort i dag genom att tillsammans med två sundsvallsprofiler ur näringslivet skriva en debattartikel i Sundsvalls Tidning. 

Hela idén kommer egentligen från Peije Christiansen på Lads, en herrmodebutik vid torget. Han har snackat med mig flera gånger om detta och med många andra av sina kunder och vänner, bland annat Nina Sterning-Näslund, tidigare butikschef på H&M i Sundsvall. Läs även dagens Hallå där i ST med Nina, (se nedan).

Till slut skrev vi ihop en debattartikel för ST, ivrigt påhejad av flera av Peijes kunder och affärskontakter. Nu är det bara att hoppas att det blir lite liv i debatten också.

Här nedan finns texten i sin helhet.

Eftersom illustrationerna till artikeln inte finns med på ST.nu så publicerar jag dem här.

Med permanenta restauranger, kiosker och uteserveringar får vi ett levande torg. Foto och montage: Svenåke Boström

Med permanenta restauranger, kiosker och uteserveringar får vi ett levande torg. Foto och montage: Svenåke Boström

Så här tråkigt ser Stora torget ut i verkligheten. Foto: Svenåke Boström

Så här tråkigt ser Stora torget ut i verkligheten. Foto: Svenåke Boström

Väck liv i Stora torget

Sundsvall har en fantastiskt vacker stadskärna. Stenstan fascinerar besökare av alla nationaliteter och även oss bofasta när vi stannar upp och ser oss omkring.

Men tyvärr finns det en plump i protokollet. Man skulle till och med kunna kalla det en skamfläck. Stora torget, mitt i stan är ingen vacker syn. Framförallt är det inte den mötesplats och det nav i det sociala stadslivet det skulle kunna vara.

Vår uppmaning till politiker och näringsliv är: Väck liv i Stora torget!

Lillemor Larsson, Railway Saloon, berättade i ST den 31 december om sitt förslag för att blåsa liv i Stora torget med en uteservering under sommarhalvåret. Det är ett utmärkt förslag, men vi vill gå ett steg längre. Vårt förslag är att bygga året runt-restauranger på torget, eventuellt flytta statyn och anlägga ett p-garage under torget.

Det finns flera saker att anmärka på, framförallt om vi jämför andra centrala torg i landet. Men vi ska inte gå igenom bristerna för de är så uppenbara. Låt oss i stället direkt komma med några konkreta förslag som skulle göra torget till en levande mötesplats.

1. Vi börjar med att plocka bort den hemska stenballustraden runt statyn. Ett torg ska vara en öppen plats som inbjuder till olika typer av aktiviteter. Stenmuren hindrar detta effektivt. Kanske till och med återuppliva idén med att flytta statyn till exempelvis Esplanaden.

2. Bygg fasta restauranger i ett par av hörnen på torget. Där kök, toaletter, och andra servicefunktioner är nedgrävda i marken.

3. Det tredje hörnet kan reserveras för en kiosk där man kan handla tidningar, korv och glass. Där det även finns en toalett som sköts bättre än nuvarande pissoar vid taxistationen. Gärna avgiftsfinansierad.

4. Bygg en helt ny fastighet i östra delen av torget, där turistbyrån nu ligger, men i två våningar som innehåller turistinformation i bottenplanet och utställningshall i övre planet. Förutom utställningar av olika slag kan den hyras ut till andra aktiviteter. Företagsträffar, föreläsningar, mindre musikevenemang etc.

Låt oss utveckla de här idéerna en aning.

När det gäller restaurangerna ska det naturligtvis finnas plats för uteservering under sommarhalvåret. Väggarna ska vara av glas så att man delvis behåller det öppna intrycket på torget och får ett bra ljusgenomsläpp.

 

I den byggnad som ersätter nuvarande turistbyrån byggs en nedfart till ett rymligt underjordiskt garage som underlättar för folk att vistas i city både dag och kvällstid.

 

Allt det här hindrar naturligtvis inte den etablerade torghandeln. Möjligen kan man ställa krav på torghandlarna att det ska vara en enhetlig utformning av torgstånden så att helhetsmiljön blir attraktiv. Som under bondens dag.

Om vi tar bort stenmuren runt statyn så finns ändå utrymme för beachvolley, brädåkning i konstgjord backe och kanske till och med permanenta Kate Almroths idé med isbana för skridskoåkning hela vintern.

Det som möjligen kan bli problem är utrymmet för Gatufesten. Om det inte går att lösa så får man väl överväga att flytta den till någon annan del av stan. Bygg stora scenen i Esplanaden, eller nere vid hamnen eller flytta till Norrporten Arena och området utefter den upprustade Selångersån. En enda veckas aktiviteter, om än väl så viktiga, kan inte få hindra en utveckling som gynnar hela stan hela året.

Peje Christensen, Lads herrmode, Stora torget

Svenåke Boström, Boström Design & Utveckling

Nina Sterning-Näslund, Fena rekrytering

Ur Sundsvalls Tidning 2010.01.10

Ur Sundsvalls Tidning 2010.01.10

 

Här är originalet: ”Väck liv i Stora torget”.

Annonser

Om Svenåke Boström

Författare, förläggare och grafisk designer.
Det här inlägget postades i kulturliv, Stenstan, Sundsvall, vardagsliv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till En mer levande stad

  1. Ping: Blås liv i IN-gallerian! | Sundsvallsbloggen

  2. Ping: Glasa IN Storgatan! | Sundsvallsbloggen

  3. Ping: Det finns hopp även för Sundsvall – politikerna lyssnade och agerade | Sundsvallsbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s