Konstig krönika i Aftonbladet

Krönikor av olika slag är det mest lästa i många dagstidningar (jodå det finns förstås undantag). Anledningen är naturligtvis att läsarna uppskattar det personliga tilltalet, det personliga ämnesvalet och en text som kan vara hur subjektiv som helst.

En ung tjej som heter Julia Skott har skrivit en krönika i Aftonbladet som visar stora kunskapsluckor, och då blir det bara badwill för krönikören och blaskan i fråga.

Rubriken är ”Macmän – ni sparkar inte länge underifrån”. En artikel om en intenyhet. Hennes slutsats är att det senaste eventet från Apple inte innehöll några nyheter. Det enda uppseendeväckande är att nu när iPhone finns i var mans hand så nu ”sparkar Macmännen inte längre underifrån”.

Jag har inte hittat någon undersökning om könsfördelningen mellan Mac och Windows-användare. Om Julia har någon på lut får hon gärna tipsa mig. Men det skulle inte förvåna mig om det är precis tvärtom som Julia påstår. Macen appelerar till kvinnor just därför att man inte behöver vara tekniknörd för att använda den. Det är också anledningen till att det är en älskad dator även bland män, män som inte har något behov av att visa sina teknikkunskaper, utan bara vill ha en dator som fungerar.

Pratade häromdagen med en släkting som för något år sedan bytt till Mac. Under Windowstiden ringde han ofta till släktens bästa Windowsspecialist. Sedan han bytt till Mac behöver han aldrig ringa, supportbehovet är numera noll.

Men det dummaste i krönikan är ändå när Julia skriver att ”Apple och Mac-datorer varit i underläge så länge.” Vadå underläge? Läs lite datorhistoria så ser du att det är tvärtom Julia.

Apple har alltid varit i framkant när det gäller persondatorer, alltid lett utvecklingen. Och sedan har den stora massan på fönsterdatorerna traskat efter.

• Apples datorer var först med det grafiska gränssnittet.
• Apples datorer öppnade för en ny teknik kallad desktop publishing och har sedan dess en stark ställning hos alla som jobbar med grafisk design.
• Apple var först med en fräckt design på sina datorer.
• Apple var först med sin sk superdrive som både kunde läsa och bränna både CD och DVD-skivor.
• När Apple som första datortillverkare plockade bort diskettstationen från sina datorer höjde datorvärlden i övrigt på ögonbrynen. Ett år senare var disketterna (3,5 tums disketterna) på väg bort från marknaden. Dokument-distribution via Internet eller CD hade tagit över, precis som Steve Jobs förutspått.
• Apples användargränssnitt har hela tiden legat steget före alla konkurrenter. Det är därför som produkter som iPhone, iPod och iPad snabbt blivit de populäraste produkterna i sitt segment. Och också medverkat till att det säljs macdatorer som aldrig förr.

Julia odlar även en annan fördom när hon skriver:

”För varje tillstymmelse till kritik eller ifrågasättande mot Steve Jobs, mot hans imperium eller hans pryttlar, uppfattas genast som ett angrepp som måste motsägas, motbevisas och neutraliseras.”

Det bevisar bara att Julia aldrig följt ett Appleevent på riktigt, via bloggar, twitter eller andra kanaler (exempelvis macsajter eller datortidningar). Då skulle hon blivit förvånad över alla kritiska röster exempelvis vid iPad-lanseringen. En ”pryttel” som ändå försäljningsmässigtblev en stor succé.

Om man ska skriva raljerande och beskt om en viss företelse så ska det ju åtminstone vara roligt och framförallt inte bygga på en massa felaktiga fördomar.

Om Svenåke Boström

Works with; media development, graphic design, photo and art.
Det här inlägget postades i datorer, operativsystem och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s