Framgångar föder motgångar

Datortillverkaren Apple har länge varit mycket mer uppmärksammade än vad som egentligen varit motiverat med tanke på företagets storlek och andel på marknaden. När nu framgångarna kommer på rad så vänder av någon anledning också den oftast positiva rapporteringen kring Apple. Det verkar som om framgångar föder visst motstånd. ”Nog ska vi väl kunna hitta gräva fram något skit …”

Visst har media även tididigare rapporterat om dåliga batterier, hårdvarufel i macarna och buggar i systemet. Men det har oftast varit krusningar på ytan. Men de stora framgångarna för iPhone så blev helt plötsligt ett marginellt antennfel i nya iPhone 4 en jätteskandal. Det är i dessa lägen man skäms för mediedrevet.

Visst, det kan vara ett konstruktonsfel och Apple kommer naturligtvis att åtgärda problemet i så fall.
Visst, den ansvarige chefsingenjören för iPhobe och iPod, Mark Papermaster, har fått sluta i samband med det upplåsta ”antennagate”. Men det är inte alls säkert att det beror på antennproblemen.

Brian Marshall på analysföretaget Gleacher & Company tror det har andra orsaker:
”Jag tror inte att hans avgång har något att göra med antennproblemen. Ett företag så stort som Apple har alltid anställda som börjar och slutar, jag ser inte hans avgång som något ovanligt”, säger han.

Brian Marshall tror istället att det kan röra sig om en kulturchock för Mark Papermaster. Företagskulturen på Apple och IBM är mycket olika varandra och Brian Marshall tror att Mark Papermaster kan ha haft det svårt att anpassa sig efter 26 år på det jämförelsevis formella IBM.

Det lustiga eller rättare sagt besvärande är att man blåser upp en sådan sak som antennproblemen utan att kolla hur det är med konkurrerande telefoner.

Det gjorde däremot norska dagstidningen VG (Verdens Gang) i ett smartphonetest. Läs även MacWorlds artikel ”Inga problem med mottagningen i iPhone 4”.

En annan artikel kring iPhoneutvecklingen, denna gång från idg.se, fick en hel del mothugg i artikelkommentarerna. Det var när man skrev ”Android är nu större än iPhone”. Redan rubriken visar att man är ute och cyklar. Det är som att jämföra äpplen med päron.

Android är ett operativsystem för mobila enheter och iPhone är hårdvara en mobiltelefon med en mängd andra funktioner. Viket också påpekas i kommentarena. Någon har även läst originalartikeln som refererar till en undersökning fråb Gartner Institute och skriver:

Om du väl läste informationen under grafen i artikeln så står följande. ”Share of 2010 Q1 smartphone sales to end users by OPERATING SYSTEM, according to Gartner.[1]”.
Så det är fortfarande tal om OS (
operativ system alltså) och inte telefoner. Android är fortfarande inte större än iOS. Det kommer säkerligen att växa ifrån på grund av att det används av fler tillverkare men för tillfället är det inte större.

Med andra ord en felaktig vinkling som ledde till en missvisande rubrik. Bara slarv eller avsiktligt? Som den första kommentaren konstaterar: ”Att jämföra Android mot iphone är inte korrekt och borde kunna förstås av tech journalister.”

Om antennproblemenvarit så stora som det verkat av rapporteringen i media, då hade säkert köerna för att lämna tillbaka sin iPhone 4 varit lika ånga som köerna för att köpa dem när telefonen släpptes.

Om Svenåke Boström

Works with; media development, graphic design, photo and art.
Det här inlägget postades i datorer, operativsystem och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s